piektdiena, 2012. gada 10. augusts

Šūpuļtīkli: tad un tagad

Hammocks: then and now

Xcelsior ir ieradies jauns klāsts ar krāsainajiem šūpuļtīkliem no Dienvidamerikas. Ar rokām darinātie kokvilnas šūpuļtīkli ir pieejami visdažādākajās krāsās (gan vienkrāsaini, gan daudzkrāsaini) un visdažādākajos izmēros. Piedāvājam arī sēžamos šūpuļtīklus, kas radīs atvaļinājuma un vasaras sajūtu arī dzīvoklī vai mājā.


Nedaudz no šūpuļtīklu vēstures:

Šūpuļtīkls ir slings, kas izgatavots no auduma, virves vai pinuma un nostiepts starp diviem punktiem. To izmanto, lai šūpotos, gulētu vai atpūstos.
Šūpuļtīklu vēsture sākās Meksikā, kur tās iezemieši tos izmantoja gulēšanai. Vēlāk tos uz klāja izmantoja jūrnieki, lai pēc iespējas ekonomiskāk izmantotu pieejamo telpu, kā arī pētnieki un kareivji, kuri devās izlūkot mežainus apvidus. Šobrīd šūpuļtīkli saistās ar relaksāciju, kā arī tiek izmantoti kā viegli pārnēsājama gulta pārgājieniem un kempingos. Šūpuļtīkls ir kļuvis par simbolu vasarai, brīvlaikam, relaksācijai un vieglai, vienkāršai dzīvei.

Spāņu kolonisti ievēroja, ka indiāņi izmanto šūpuļtīklus, un vārds (hammock) nāk no Taíno kultūras Arawakan vārda (Haiti) un nozīmē „zvejas tīkls”. Sākotnēji šūpuļtīkli tika pīti no hamakas koka mizas, bet vēlāk to aizvietoja sizala šķiedra, jo tā bija plašāk pieejama. Viens no iemesliem, kādēļ šūpuļtīkli kļuva tik populāri Centrālajā un Dienvidamerikā, bija to spēja nodrošināt aizsardzību no slimību pārnēsāšanas, kukaiņu vai dzīvnieku kodumiem. Eiropu ar šūpuļtīkliem iepazīstināja Kristofers Kolumbs, kad viņš pāris atveda uz Spāniju no salām (kas šobrīd zināmas kā Bahamu salas). 
 
Šūpuļtīkla indiāņu izcelsme bieži netika minēta – īpaši angļu valodas avotos sākot no 18. gadsimta beigām. Semjuels Džonsons apgalvoja, ka vārdam esot sakšu saknes, bet šī etimoloģija ātri vien tika apstrīdēta. Vēlākie 19. gadsimta avoti šūpuļtīkla izgudrošanu saistīja ar Atēnu politiķi Alkibiādu. Saskaņā ar Plūtarha tekstiem, Alkibiādam esot bijusi galeras gulta, kas karājusies virvēs, lai arī tā netiek aprakstīta kā tīkls vai slings.

Ap 1590. gadu šūpuļtīklus sāka izmantot burukuģos, un Karaliskā flote oficiāli sāka izmantot auduma šūpuļtīklus 1597. gadā. Uz kuģa klāja šūpuļtīkli ne tikai ietaupīja vietu, bet arī aizsargāja jūrniekus no iespējas, izkrītot no gultas, nosisties vai iekrist ūdenī. Daudzi jūrnieki tā pierada pie šūpuļtīkliem, ka ņēma tos līdzi arī uz sauszemes. Šūpuļtīkli arī tikuši izmantoti kosmosa kuģos – Apollo programmā Lunārais modulis bija aprīkots ar šūpuļtīkliem komandierim un lunārā moduļa pilotam.

Meksikā šūpuļtīklus ražo ciematos ap Jukatanas galvaspilsētu Meridu, un tos pārdod gan lokāli, gan visā pasaulē. Tie nebija daļa no maiju civilizācijas un runā, ka tie tika ievesti Jukatanā no Karību jūras mazāk kā divus gadsimtus pirms Spāņu kolonizācijas. 
 
Jukatanas iedzīvotājiem šūpuļtīkli ir simboliski un kulturāli svarīgi un pat nabadzīgāko māju sienās ir šūpuļtīklu āķi. El Salavadoras lauku apvidū ģimenes mājās parasti ir vairāki šūpuļtīkli, kas karājas galvenajā istabā un tiek izmantoti sēdēšanai, gulēšanai vai kā bērnu šūpulīši.
Dienvidindijā tradicionāli tiek izmantoti pie griestiem stiprināmi šūpuļtīkli mazuļiem, kas gatavoti no piecus metrus gara, austa Sari. 
 
Šobrīd šūpuļtīklus izmanto visdažādākajos veidos, un tie tiek ražoti visdažādākajām vajadzībām.
Populārākie veidi ir Spreader-bar (atpazīstams pēc koka vai metāla stienīšiem šūpuļtīkla galvgalī un kājgalī), Maiju, brazīliešu, jūras, Nikaragvas, Venecuēlas (džungļu) un ceļojumu šūpuļtīkli.

Šūpuļtīklus var iegādāties:
xcelsior [vasarnīcā]: Kalnciema ielā 37 
Casa Nostra: Brīvības ielā 46




 

 
A new set of the colourful hammocks from South America has arrived in xcelsior. The handmade cotton hammocks are available in various colours (monochrome or multicoloured) and sizes. We also offer hammocks for sitting that will bring the feeling of vacation and summer into your flat or home.

A little bit on the history of hammocks:

A hammock is a sling that is made of fabric, rope, or netting and is suspended between two points. It is used for swinging, sleeping or resting.
The hammock's story began in Mexico, where the natives used them for sleeping. Later they were used by the sailors on decks to maximize the space and by explorers and soldiers traveling in wooded regions. Nowadays hammocks are connected with relaxing and are also used as ligthweight sleeping solution for camping trips. The hammock has become a symbol of summer, vacation, relaxing and easy living.

Spanish colonists noted Native Americans using hammocks and the word comes from Taíno culture Arawakan word (Haiti) and means “fish net”. Originally hammocks were woven out of bark of a hamack tree, which was later replaced by sisal fibers, as it was more abundant. One of the reasons why hammocks became so popular in Central and South America was their ability to provide safety from disease transmission, insect and animal bites. Hammocks were introduced in Europe by Christopher Columbus who brought a few back to Spain from the islands (the Bahamas now).

The Native American origin of the modern hammock and its name is often obscured in English-language sources from the late 18th century onward. Samuel Johnson claimed the word had Saxon origins but this etymology was soon debunked. The later 19th-century sources attributed the invention to the Athenian politician Alcibiades. This was inferred from Plutarch, who wrote that Alcibiades had his galley bed hung from ropes, but did not specifically describe it as a net or sling.

Around 1590 hammocks were used on sailing ships and the Royal Navy formally adopted canvas hammocks in 1597. Not only did they save space on the deck, they also protected the sailors from falling from the beds and dying or falling into water. Many sailors got so accustomed to hammocks that they also used them on solid ground. Hammocks were also used on spacecraft – in Apollo program the Lunar Module had hammocks for the commander and the pilot of lunar module.

In Mexico hammocks are produced in villages surrounding the Yukatán capital Mérida and they are sold both locally and internationally. They weren't a part of the Mayan civilization and it's said they were brought to Yukatán from the Caribbean fewer than two centuries before the Spanish conquest. 
 
For the inhabitants of Yukatán hammocks are symbolically and culturally important and even the poorest houses have hammock hooks in their walls. In the rural areas of El Salvador the family homes usually have more than one hammock that are hung in the main room and used for sitting, sleeping or as cradles for babies.
Ceiling mounted hammocks for babies are popular in Southern India and they're made from a 5 m woven Sari.

Nowadays hammocks are used in various ways and they're produced for various needs.
The most popular types of hammocks are Spreader-bar (recognizable from the wooden or metal bars at both ends of the hammock), Mayan, naval, Nicaraguan, Venezuelan (Jungle) and travel hammocks.

You can purchase the hammocks in
xcelsior [summer house]: Kalnciema street 37
Casa Nostra: Brīvības street 46


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru